Bokem si dejte 66 tisíc korun, radí guvernér Rusnok

Učebnice finanční gramotnosti a finanční poradci tvrdí, že by si člověk měl udržovat rezervu pro nejhorší případy. Když se stane něco neočekávaného, rozbije se něco v domácnosti, budete nemocní déle než obvykle, vyhodí vás z práce. Radí to i guvernér centrální banky Jiří Rusnok. Spočítali jsme, kolik má tato krátkodobá rezerva činit v jednotlivých krajích.

Vydáno: 30. 12. 2019
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok míní, že je jasné a samozřejmé, že každý má někde bokem našetřené tři platy, respektive trojnásobek svých měsíčních výdajů.

„Každý, kdo jen trochu může a je elementárně rozumný, žije aspoň s nějakými rezervami. Znalci rodinných rozpočtů říkají, že by člověk měl mít nějakou rychle likvidní rezervu na úrovni tří měsíčních platů nebo tříměsíční spotřeby té rodiny nebo domácnosti,“ konstatoval v rozhovoru pro Seznam.

Seznam spočítal, kolik by obyvatelé jednotlivých krajů měli mít ve „štrozoku“. Počítali jsme trojnásobek čistého krajského mediánu za první letošní pololetí. (Tedy trojnásobek čistého příjmu, který bere polovina toho kterého kraje. Medián je totiž přesnější než průměr, který je ovlivněn příliš nízkými nebo naopak vysokými výdělky.)

Tady jsou výsledky: Pražané by měli mít rezervu ve výši 77 tisíc, obyvatelé Karlovarského kraje, kteří mají celorepublikově nejnižší platy, pak „jen“ necelých 60 tisíc. Republikový průměr vychází na něco přes 66 tisíc.

Mít krátkodobou rezervu, která slouží k pokrytí několika měsíců až jednoho roku v případě výpadku příjmu nebo nečekané události typu rozbité auto či „nepostradatelný“ velký spotřebič, doporučují i jiní vysoce postavení bankéři. „Rezerva by měla být ve výši několikanásobku měsíčních výdajů mé domácnosti,“ říká šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný. „Cíleně doporučuji mít rezervu minimálně na úrovni tří až šesti měsíců vašich výdajů,“ radí též Jakub Dusílek, ředitel UniCredit Bank.

Zda to budou platy tři nebo až šest, záleží například na typu výdělečné činnosti. Třeba zaměstnanci mají pravděpodobně větší jistotu pravidelného výdělku (a tedy menší pravděpodobnost náhlé ztráty příjmu) než podnikatelé. Jde také o charakter vašeho povolání – jestli třeba máte pravidelné podobně velké příjmy nebo sezonní práci. Záleží také na vašem postoji k riziku. Opatrnější lidé budou zřejmě upřednostňovat větší finanční polštář.

A konečně záleží, jestli žijete sami nebo máte partnera, na kterého se můžete v případě potíží spolehnout. „V případě dvou dospělých osob, které tvoří domácnost, je výhodou, že pokud jeden přijde o příjem, může chod domácnosti do jisté míry podržet příjem druhého a obráceně. Je relativně málo pravděpodobné, že by oba přišli o příjem v jeden okamžik,“ konstatuje Vladimír Weiss, poradce Partners.

A kam s onou rezervou? Někam, odkud ji budete moct rychle vybrat. „Nejlepší je spořicí účet, kde je zaručena okamžitá likvidita peněz,“ doporučuje mluvčí Equa bank Markéta Dvořáčková.

Ten se dá vybírat podle výše úrokové sazby. Mnoho lidí jej také mívá u banky, u které mají běžný účet. „Peníze jsou ihned k dispozici, ale ke spořicímu účtu nemáte platební kartu, takže peníze snadno neutratíte – jsou oddělené od hlavního účtu,“ vysvětluje Weiss.

 Zdroj: Seznam Zprávy