Investování do fondů: ETF, nebo raději podílové? Co je dobré vědět

Pokud máte volné peníze, investujte. Touto radou se řídí již více lidí, než tomu bylo dříve. Spoléhat se jen na státní penzi, není do budoucna moc rozumné. Proto Češi sbírají odvahu a pouští se do investování.

Vydáno: 28. 12. 2023
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Navzdory propadům na investičních trzích v minulém roce roste počet Čechů, kteří své úspory zhodnocují. „Zatímco před 10 lety měla zkušenost s investováním zhruba čtvrtina dospělé populace, dnes je to již 37 procent. A dalších 27 procent dospělých o investování uvažuje,“ ilustruje trend Martin Řezáč z Erste Asset Management ČR.

Kam ale finance vložit? Těch možností je tolik! A když zadáte do vyhledávače slovo investice, nebudete vědět, kam dřív kliknout.

Fondy podílové jsou klasika

Základem pro začátečníky v oboru investic jsou podílové fondy. Jejich velkou výhodou je jednoduchost – zajdete do banky, vyplníte investiční dotazník, vyberete si z nabídky podle svého investičního profilu, převedete peníze a o správu majetku se stará odborník – takzvaný portfolio manažer.

Jenže mu za to platíte. Poplatky u podílových fondů se často účtují jako vstupní, výstupní a mezi tím ještě za správu, čímž se pochopitelně snižuje celkové zhodnocení investice. Podílové fondy také mohou mít vyšší minimální investiční požadavky, na začátku je nutné vložit třeba alespoň 100 000 korun, což může být překážkou pro menší investory.

Teď však letí „étéefka“

ETF znamená Exchange-Traded Fund, což by se dalo volně přeložit jako burzovně obchodovaný fond. Důležité je, že tyto fondy se opravdu dají nakupovat a prodávat na burze, podobně jako akcie.

I ETF mohou mít odlišné investiční strategie a sledovat různé indexy nebo aktivní portfolia, mají však nižší náklady na správu a poplatky. Většina ETF nemá žádný nebo jen nízký investiční požadavek, takže si je mohou dovolit i ti, kdo nevlastní volné miliony.

Zájem o takové investice se výrazně zvedá. Jaké jsou výhody i nástrahy tohoto investičního nástroje, popisuje Josef Uchytil, finanční poradce skupiny Partners.

Nákup ETF přitom nemusí být žádný nervák. Není nutné hledat brokera, klient se může obrátit i na svou banku. Například systém George České spořitelny umožňuje obchodování s akciemi, certifikáty a ETF.

„V mobilní i desktopové verzi si klienti mohou koupit tyto investiční instrumenty na všech významných světových burzách: v Česku, Polsku, Německu, Rakousku, Francii, Velké Británii, Japonsku a USA a ve všech hlavních měnách,“ uvádí Filip Hrubý z tiskového oddělení banky.

Systém pak za klienty pohlídá správné vyplnění hodnot, vysvětlí jim typ pokynu a upozorní je například na obchodní hodiny konkrétní burzy, odchylku zadané limitní ceny či obchod zadaný mimo nejlepší podmínky vypořádání.

Zdroj: iDnes.cz